I ove godine događajima bogata duhovska osmina i bdijenje uoči svetkovine Duhova!

I ove godine događajima bogata duhovska osmina i bdijenje uoči svetkovine Duhova!
VARAŽDIN, 11.5.-19.5.2018. Uoči svetkovine Duhova Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije i ove je godine organizirao je i koordinirao duhovsku osminu te duhovsko bdijenje protekle subote 19. svibnja.

Duhovska osmina uoči same svetkovine Duhova održavala se od 11. do 18. svibnja 2018.godine, dok je samo Duhovsko bdijenje koje su organizirali i koordinirali mladi održano 19. svibnja 2018. u Varaždinu.

Duhovska osmina započela je koncertom duhovne glazbe "Kod Grgura" na Franjevačkom trgu u Varaždinu u petak, 11. svibnja. Brojni posjetitelji uživali su u divnim notama poznatih duhovnih skladbi, kako onih domaćih tako i onih stranih na humanitarnom koncertu za Udrugu Betlehem. Izvođači, Antonio Tkalec, Čedo i Matija Antolić, vlč. Tihomir Kosec, Scifidelity Orchestra, Bogoslovski Ben(d) Sirah, zajedno s publikom slavili su Gospodina pjesmom, odnosno dvostrukom molitvom, više od dva sata.

U utorak, 15. svibnja, u varaždinskoj je katedrali održana duhovna obnova koju je predvodio vlč. Ivan Grbešić, povjerenik za mlade Sisačke biskupije u kojoj su svoje osobno iskustvo i svjedočanstvo upoznavanja Gospodina kroz ratna stradanja Domovinskog rata iznjeli sam predvoditelj te Vilim Karlović, hrvatski branitelj koji je preživio Ovčaru. Vlč. Grbešić istakao je važnost molitve, života s Božjom riječju te sakramentalnog života za preporod svakog vjernika katolika i preporod naše domovine Hrvatske ističući: "Kada bi u rukama držali Sveto pismo koliko držimo pametne telefone, bili bi sveti." Vilim Karlović se pak u svom svjedočanstvu osvrnuo na značaj molitve krunice za vrijeme Domovinskog rata potvrđujući da se čudesa događaju te pozivajući na povratak u okrilje Majke Marije.

U srijedu, 16. svibnja, održana je prezentacija i prodaja majica s logom „Ne PSUj – ČOVJEKUj“ i drugim rekvizitima na istu temu te promocija proizvoda zajednice Cenakolo te Misijskog ureda HBK s postavljenim štandom na Trgu Kralja Tomislava u Varaždinu, u svrhu promocije lijepe riječi u hrvatskom jeziku te udruga, zajednica i ureda koji djeluju evangelizatorski. Sva prikupljena sredstva idu za rad pojedinih ureda i udruga te potrebite osobe.

U četvrtak, 17. svibnja, u prepunoj je župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Varaždinu održana je tribina pod nazivom “Znanost i vjera”.
Gosti predavači na okruglom stolu bili su, svi redom doktori znanosti; genetičar Petar Tomev Mitrikeski, filozof Stipe Kutleša, fizičar Marijan Šunjić, liječnica/bioetičarka Mirjana Radan i teolog Branko Murić.

Jesu li znanost i vjera u suprotnosti, može li i kako vjera pomoći znanstveniku u njegovom radu, je li vjera dopustiva u znanstvenom istraživanju? Neka su od pitanja čije su odgovore mogli doznati posjetitelj ove zanimljive tribine.

Genetičar dr. sc. Petar Tomev Mitrikeski s Instituta za istraživanje i razvoj održivih ekosustava iz Zagreba te vanjski suradnik na Institutu “Ruđer Bošković” kazao je kako se znanost temelji na nevjeri, ali ne na onoj nevjeri prema Bogu, već na zdravorazumskoj skepsi.

- Kada bi znanstvenik isključio zdravorazumsku skepsu, izašao bi iz okvira formalne znanstvene metodologije. Time bi prestao biti znanstvenik i tu bi imali problem. Znanstvenik mora biti hladan, metodičan, potpuno skeptičan oko onoga što istražuje bez bilo kakvih predrasuda. Vjera je sasvim druga sfera ljudskog postojanja. Ona se temelji na povjerenju prema Gospodinu i oni znanstvenici koji su vjernici trebaju zadržati svoje povjerenje prema Gospodinu. To je izbor slobodne volje svakog čovjeka - kazao je dr. Petar Tomev Mitrikeski

Mitrikeski je progovorio i o tome može li vjera pomoći znanstveniku te ima li u znanosti mjesta nadahnuću Duha Svetoga.

- Znanstvenici su ljudi, a ljudima vjera uvijek pomaže. U samoj znanosti vjera ne igra neku ulogu, jer znanstvenik metodički i hladno proučava područje svog zanimanja i iz toga pokušava izvući potpuno nepristrano tumačenje zbiljnosti koga proučava. Duh Sveti, pak, prožima ovaj svijet u potpunosti. Ja sam vjernik i to mogu reći. Mada to je već sada teološka domena i dozvoljavam da ljudi to zanemare - istaknuo je dr. Mitrikeski.

Dr. med. Mirjana Radan, spec. ginekologije i porodništva, a ujedno i profesorica filozofije i religijske kulture, napomenula je kako, iako pojmovi znanosti i vjere često bude različite stavove, oni su blisko povezani.

- U znanosti je vjera itekako dopustiva. Zdrava znanost i prava vjera međusobno su u pozitivnoj povezanosti. One su u sinergiji, a ne u antagonizmu. Znanosti je vjera potrebna, u prvom redu zato što prava vjera bistri razum. Razum ima visoke domete, ali nema odgovora na sva pitanja. Rekla bih da tamo gdje staje razum, počinje vjera. Duh Sveti nadahnjuje znanstvenike. Mnoga svjetska znanstvena otkrića nastala su slučajno. Ali, slučajnoga nema. Osobno duboko vjerujem u stvarateljsko djelo Duha Svetoga koji nadahnjuje ljude i povezuje ih. Jednostavno nas izaziva na jedno veliko čuđenje, traženje istine, ali i klanjanje istini - poručila je dr. med. Radan.

U petak, 18. svibnja, održano je cjelovečernjo klanjanje u Varaždinskoj katedrali u kojem su vjernici svih dobnih skupina molitvom i pjesmom  slavili Presveti Oltarski Sakramenat.

Samo duhovsko bdijenje ove je godine zadržalo koncept koji se prošle godine pokazao vrlo uspješan. Naime, bilo je koncipirano kao Dan otvorenih vrata crkava grada Varaždina kojeg su organizirali mladi, pa je svatko sam mogao organizirati i iskoristiti svoje vrijeme prema vlastitim afinitetima do zajedničke svete mise u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u 22.30 sati.

Bdijenje je započelo već u 10 sati susretom i duhovnom obnovom za osobe s invaliditetom koju je predvodio vlč. Leonardo Šardi, a okupilo je 170 osoba i njihovih asistenata iz svih krajeva naše biskupije te mladih volontera koji su svoje vrijeme stavili na raspolaganje te u zajedničkom druženju razgledali Varaždin, izmijenili iskustva, pripremili scenski prikaz Evanđelja, zapjevali, čak i zaplesali. Točno u podne slavljena je sveta misa u varaždinskoj katedrali koja je protekla u radosnom susretu sa živim Bogom i bratom čovjekom.

U 17 sati u župnoj crkvi Dobrog Pastira po drugi puta je održana duhovna obnova i bdijenje za bračne parove i obitelji s djecom u suorganizaciji biskupijskog ureda za pastoral obitelji, a koju je ove godine predvodio fra Zdravko Tuba. Dok su roditelji vrijeme proveli u razmatranju, adoraciji i molitvi krunice dvorištem se širila radost i cika djece koju su animirali biskupijski skauti. Susret je završen slavljem svete mise i zajedničkim druženjem.

Kako se približavao smiraj dana, duhovna atmosfera u gradu se sve više raspirivala. Tako su u crkvi Presvetog Trojstva kod braće kapucina vjernici bili u adorciji odnosno klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, u franjevačkoj crkvi prisutni su mogli poslušati četiri svjedačanstva o tome kako Bog i danas čudesno djeluje u životima ljudi. Ove su godine svoje svedočanstvo podijelili obitelj Adanić iz Zagreba, mlada obitelj sa šestero živuće djece, jednim anđelom na Nebu te jednim djetetom na putu. Oni su progovorili o djelovanju Božje providnosti u njihovim životima i otvorenosti daru života. Zatim, svjedočanstvo Ivana Kišića, studenta koji se radosno nosi sa svojim invaliditetom te evangelizira putem Facebook-a te Zlatka Krznarića o njegovom vjernom osluškivanju i slijeđenju Božjih poticaja. Novost ovogodišnjeg večernjeg programa, upravo putem svjedočenja, bilo i uključivanje Ureda za pastoral roma tako su svoje svjedočanstvo s okupljenima podjelili Željko i Andrea Oršoš, a Martina Oršoš nam je zapjevala pjesmu Bog te ljubi. Kod sestara uršulinki cijelo se vrijeme čitalo i promišljalo Božju Riječ, dok se u crkvi svetog Nikole biskupa molila Gospina krunica. 
 
Lijepo je bilo vidjeti sve te mlade, ali i sve one koji su se tako osjećali, uključene u Dan otvorenih vrata crkava grada Varaždina, kako zajedno mole i svjedoče svoju vjeru u Uskrslog Krista.

Vrhunac ovog bdjenja u varaždinskim crkvama uoči svetkovine Duha Svetoga bilo je zajedničko euharistijsko slavlje kojeg je od 22.30 sati predvodio vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Vlč. Kosec srdačno je pozdravio sve okupljene te ih, u predvečerje svetkovine Duhova, podsjetio kako Duha Svetoga ne možemo vidjeti, ali ga itekako možemo osjetiti.

U svojoj propovijedi okupljenim vjernicima, vlč. Kosec je, slikovito, osebujno i upečatljivo u svom stilu, poručio kako je Sveto Pismo svojevrsna pluća bez kojega nema života. To je knjiga Bogom dana, kazao je.
 
- Itekako mnogo nam može Sveto pismo pomoći, ako se stavimo na taj disaći aparat, jer tada možemo živjeti onako kako nam On govori. Isus kaže svojim učenicima: “Kao što moj Otac šalje mene i ja šaljem vas.” To rekavši, dahne u njih. Koliko puta smo se u životu susreli sa situacijom da nešto želimo, ali ne znamo kako započeti. Međutim, kada počnemo nešto raditi, ideje kao da same od sebe počnu dolaziti. No, kako izreka kaže, ono čega se oči boje, ruke naprave. Nakon tog početka, dolazit će potrebni impulsi da to započeto možemo završiti. Tako je Isus nekada učio apostole, ali tako i danas uči nas. No, moramo znati da mi nećemo nikada biti učitelji, već samo učenici. Možda će neki od nas raditi u školama kao učitelji, no čitav život mi ćemo učiti. Bog nas šalje na put, a mi smo tek na početku. Ne treba čekati, već biti odvažan. Imati hrabrosti. Treba skočiti i započeti, krenuti od nekud. Ako imate snove, nemojte se bojati. Što vas košta ako neće sve ispasti onako kako želite. Kajat ćete se što niste pokušali. Ali da bismo uspjeli, u našem životu se mora dogoditi jedna bitna stvar - odvajanje. Kao kod poroda, odvajamo se od tijela majke. Tako je i u životu. Odvajanje jest dosta teško. No, ako se ne odvojimo, nećemo biti slobodni. Ako nismo slobodni, nismo ni sretni. Vjera je avantura, pustolovina za koju možete biti sigurni da, ako idete s Gospodinom, On će vas ipak dovesti do cilja kako god mračnim stazama hodali u životu. I zato je život s Duhom Svetim izuzetno nepredvidljiv. Uvijek nešto novo, neko novo iskustvo. Idemo naprijed. Zato i ovo sveto misno slavlje ima za cilj da nas potakne, da nas taj vjetar Duha Svetoga pogurne, ako su nam koljena klecava - poručio je vlč. Tihomir Kosec.
 
Misno slavlje uoči svetkovine Duhova u varaždinskoj katedrali, svojom je pjesmom uveličao Zbor mladih varaždinske katedrale.
 
Tekst: Goran Damjanić, Marta Kranjčec
Fotografije: Bruno Herceg


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika