Hodočašće mladih VB u Ludbreg

Hodočašće mladih VB u Ludbreg

Povodom 500. obljetnice priznanja štovanja Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, 24. kolovoza 2013. održan je hodočasnički dan za mlade Varaždinske biskupije.

Mladi su program započeli u crkvi Presvetog Trojstva gdje ih je najprije pozdravio i dobrodošlicu im poželio župnik i voditelj svetišta, preč. Josip Đurkan, nakon kojeg je svoj pozdrav izrekao i povjerenik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec. Vlč. Kosec je mladima objasnio važnost ovog svetišta jer je ono, kako je vlč. Kosec napomenuo, "dokaz da je Isus prisutan s nama i na fizički način".

Potom je uslijedila kateheza koju je predvodio vlč. Domagoj Matošević, rektor Međubiskupijskoga dječačkoga sjemeništa u Zagrebu. Približavajući mladima dio Evanđelje po Marku koji govori o ozdravljenju gubavca, vlč. Matošević objasnio je što je to prava poniznost te kako do nje doći, a onda je i živjeti. "Ne bojte se ići kod Gospodina kad ste grešni, On je zato i došao", riječi su kojima je vlč. Domagoj potaknuo mlade za pristupanje sakramentu Svete ispovijedi.

Nakon kateheze mladi su imali priliku za sakrament Svete ispovjedi, a uslijedila je i pjevana krunica Božanskog milosrđa te euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski.

Hodočasnički dan za mlade završio je glazbenim festivalom "Duga" koji je ove godine predstavljen u novom izdanju. Pjevači iz brojnih zborova mladih s područja naše biskupije sakupili su se u jedan veliki zbor i praćeni bendom posjetiteljima festivala posvjedočili su svoju vjeru u Gospodina pjevajući i svirajući dvadesetak duhovnih šansona. Ovogodišnja je "Duga" u sasvim novom ruhu dočekala i oduševila četiristotinjak posjetitelja koji su oduševljeno pjevali i slavili Gospodina zajedno sa zborom.

Nadamo se da će ovakva kvalitetna druženja isprepletena molitvom, pjesmom i promišljanjem prerasti u tradicionalni hodočasnički dan za mlade u ludbreško svetište.

 

Nikolina Tomašić