Fra Josip Blažević gostovao u Varaždinu

Fra Josip Blažević gostovao u VaraždinuU sklopu ovogodišnje duhovske osmine u Varaždinskoj je biskupiji gostova dr. fra Josip Blažević koji je jučer u varaždinskoj katedrali progovorio o temi Duh Sv. i(li) stari duhovi New agea. U lepezi različitih duhovnih ponuda koje se nude današnjem čovjeku upozorio je kako iza mnogih duhovnih pokreta i ljudi – gurua današnjeg vremena – stoji nerijetko kao skriveni motiv novac, a ne sposobnosti iscjeljenja na koje se isti pozivaju tražeći gotovo slijepu poslušnost. U to se tijekom istraživanja različitih istočnih duhovnih ponuda i sam osobno uvjerio s obzirom da je, u sklopu svoje postdiplomske specijalizacije, prošao dio edukacije i pripreme kako bi postao „iscjelitelj“. Tu se uvjerio u neznanstvenost tih metoda, njihovo magijsko podrijetlo i nerijetko, što je zapravo još gore, veliku lakovjernost onih koji traže bilo zdravstvenu, financijsku ili inu pomoć. Čovjek je duhovno biće i ono teži za duhovnošću, međutim, dodao je fra Josip, treba itekako ispitivati duhove, otkuda dolaze, koje ciljeve si postavljaju, tako da je kao najveću potrebu današnjeg vremena s obzirom na različite duhovne ponude, a koje nisu lišena ni djeca kroz pisanu ili, posebno, filmsku kulturu, naveo upravo dar razlikovanja Duhova. Također je upozorio na fenomen inverzije koji se događa, a to je da te različite duhovnosti za svojeg sugovornika uzimaju Krista – na taj način pridobivaju kršćane – izokreću njegove riječi, uzimajući elemente kršćanskog ne bi li ih potom profanizirali, te se tako kršćansko profanizira, a profano, magijsko ili pogano sakralizira. Zanimljivo je također, kako je sam predavač primjetio, kako svi gurui koji najčešće donose spasiteljske i samospasiteljske poruke govoreći o mogućnosti prosperiteta osobito u zapadnim zemljama, tome nasuprot, nisu taj isti prosperitet i sreću ostvarili u zemljama iz kojih dolaze. Štoviše, upravo su te zemlje iz kojih dolaze i danas najsiromašnije i često vrlo nepravedne budući da funkcioniraju na principima staleških podjela, tj. kasta.

Na kraju susreta uslijedila je kratka rasprava, a svi sudionici ovog susreta fra Josipa su nagradili iskrenim i spontanim pljeskom.

Duhovnu obnovu organizirao je Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, na čelu sa svojim povjerenikom vlč. Tihomirom Kosecom, koji je predvodio misno slavlje kojim je započela sama duhovna obnova. Pjevanje na misnom slavlju animirali su Zbor mladih varaždinske katedrale i zbor mladih „Via“ iz župe sv. Vida u Varaždinu pod vodstvom Marte Kranjčec.