Duhovsko bdjenje mladih Varaždinske biskupije 2010.

Duhovsko bdjenje mladih Varaždinske biskupije 2010.

U predvečerje svetkovine Duhova, u subotu 22. svibnja 2010., u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu održano je višesatno Duhovsko bdijenje mladih Varaždinske biskupije.

Bdijenje je na ovaj način održano već drugu godinu za redom i polako prerasta u tradiciju sa željom da se mladi s područja Varaždinske biskupije uz svetkovinu Duhova okupe u biskupijskom zajedništvu na molitveno-meditativnom bdijenju gdje mogu zajedno slaviti Gospodina i duhovno se pripremiti za proslavu najvažnije svetkovine Crkve kao zajednice, a to je svetkovina Duhova. Tada je Crkva primila svoje poslanje u punom smislu te je počela živjeti kao zajednica Isusovih vjernika, braće i sestara pred svijetom. Bdijenje je organizirao biskupijski Ured za pastoral mladih kojeg vodi vlč. Damjan Koren, a odazvalo se tristotinjak mladih iz svih krajeva biskupije.

Bdijenje je i ove godine bilo podijeljeno u dva dijela. U katedrali je vlč. Koren predvodio klanjanje pred Presvetim uz prigodne meditacije nad biblijskim tekstovima koji govore o vidljivim darovima i plodovima djelovanja Duha Svetoga u konkretnom životu. Meditacije su bile popraćene trenutcima molitvene šutnje te prigodnim pjesmama. Druga skupina molila je krunicu u pjevaonici Biskupskog ordinarijata, gdje je molitvu predvodila zajednica "Totus tuus" iz Čakovca. Treća skupina mladih okupila se u velikoj dvorani Biskupskog ordinarijata gdje se čitala Riječ Božja iz Svetog Pisma, a čitanje su predvodili članovi Zajednice mladih varaždinske katedrale. Tijekom bdijenja mladi su mogli slobodno sudjelovati i mijenjati aktivnost svim trima skupinama sve do ponovnog zajedničkog okupljanja u katedrali, gdje su, kao vrhunac bdijenja, zajedno slavili svečanu Euharistiju. Predslavio je vlč. Koren u zajedništvu s preč. Blažom Horvatom, rektorom katedrale, vlč. Ivicom Bačani, župnim vikarom u Ivancu te đakonom Davorom Šumandlom. Pjevanje je animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije pod ravnanjem Ivana Malbašića.

U propovijedi je vlč. Koren nastojao mladima slikovito približiti tajnu treće božanske osobe, osobe Duha Svetoga, opisavši Boga kao sunce čije zrake i svjetlost jest Isus Krist, a toplina koja nas grije i koju osjećamo jest Duh Sveti. Također je naglasio, na temelju prvog čitanja, nezaobilaznu važnost zajedništva među kršćanima koji se ponekad čine kao nemoćni u ovome svijetu. Usporedio ih je s pahuljicama snijega koje su zasebno krhke, no zajedno mogu paralizirati život u jednoj zemlji. Vlč. Koren se u propovijedi osvrnuo i na darove Duha Svetoga od kojih je izdvojio tri najvažnija, bez kojih ne možemo slijediti Isusov primjer, a ujedno su pokazatelji "ispravnosti" drugih darova. To su poniznost, poslušnost i ljubav. Nakon propovijedi prisutni su svećenici, poput apostola u prvoj kršćanskoj zajednici, polagali ruke na mlade vjernike kojima je na propovijedi bilo objašnjeno da je gesta polaganja ruku uvijek znak osobitog djelovanja Duha Svetoga koji je svakome od nas već darovan u primljenim Sakramentima.

Nakon bdijenja, mladi su se oko 1,30 sati razišli svojim domovima zadovoljni i radosni kako to i valja biti u životu kršćanina.

Vladimir Cesar