Duhovsko bdjenje mladih Varaždinske biskupije 2009.

Duhovsko bdjenje mladih Varaždinske biskupije 2009.

U predvečerje svetkovine Duhova, u subotu 30. svibnja, 2009. dan uoči Nedjelje Pedesetnice - svetkovine Duha Svetog, u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu održano je višesatno Duhovsko bdjenje mladih Varaždinske biskupije. Bio je to središnji događaj za mlade u Varaždinskoj biskupiji u ovoj godini.


Bdjenje je za mlade Varaždinske biskupije i župne zajednice mladih organizirao biskupijski Ured za pastoral mladih koji vodi vlč. Damjan Koren. Odazvali su se mladi iz više od desetak zajednica mladih i drugi mladi vjernici iz svih krajeva biskupije. Sve je okupljene u katedrali, u kojoj je meditativno-molitveni ugođaj bio dodatno potaknut prigušenom rasvjetom, pozdravio predstojnik Ureda za pastoral mladih vlč. Damjan Koren. Istaknuo je kako su se okupili zajedno budući da su i apostoli i vjernici prve Crkve nastojali živjeti i svjedočiti upravo zajedništvo. Zaželio je nazočnima da im Duhovsko bdjenje bude duhovna priprava za proslavu najvažnije svetkovine Crkve kao zajednice, a to je svetkovina Duhova kada je Crkva primila svoje poslanje u punom smislu te je počela živjeti kao zajednica Isusovih vjernika, braće i sestara pred svijetom. U nastavku je obrazložio tijek večeri Duhovskog bdjenja potaknuvši mlade da sudjeluju u svim njezinim sadržajima, i to upravo kao zajednica, a ne samo kroz osobni doživljaj. Nakon pjesme zaziva Duha Svetog, koju je predvodio Zbor mladih Varaždinske biskupije uz instrumentalnu pratnju sa svojim voditeljem Ivanom Malbašićem, mladi su se uvodno podijelili u tri skupine u tri odvojene prostorije kako bi sudjelovali u sadržajima bdjenja. U svetištu katedrale, osvjetljenom malenim svijećama, vlč. Koren predvodio je klanjanje pred Presvetim uz prigodnu meditaciju o plodovima Duha Svetog. Njegove meditacije i trenuci molitvene šutnje bili su dopunjeni prigodnim pjesmama Zbora mladih koje su obogaćivale sadržaj meditativne poruke. Mladi su tako, klečeći u svetištu pred glavnim katedralnim oltarom s izloženim Presvetim, kroz prigodne meditacije potaknuti na promišljanje o važnosti, vrijednosti i značenju ljubavi, radosti, mira, strpljivosti, velikodušnosti, uslužnosti, dobrote, krotkosti, vjernosti, blagosti, suzdržljivosti i čistoće, odnosno o plodovima Božje ljubavi u životu vjernika - svojem životu kojeg nastoje živjeti kao članovi Crkve.

Druga skupina molila je krunicu u pjevaonici Biskupskog ordinarijata, gdje je molitvu predvodila zajednica "Totus tuus" iz Čakovca. Treća skupina mladih okupila se u velikoj dvorani Ordinarijata gdje se čitala Božja riječ iz Svetog pisma, a čitanje su vodili članovi katedralne zajednice mladih. Tijekom večeri mladi su, kako su sami željeli i odlučili, bili sudionici svih triju skupina u kojima se bdjelo sve do ponovnog zajedničkog susreta u katedrali, gdje je nakon blagoslova s Presvetim i nekoliko pjesama slavljenja Gospodina započelo euharistijsko slavlje oko 23,30 sati. Za svetu misu mladi su se pripremali i kroz osobnu ispovijed kojoj su također mogli pristupiti, budući da su ispovijedali rektor katedrale preč. Blaž Horvat i fra Mirko Kemiveš, kapucin.

Svetu misu predvodio je vlč. Koren koji je u propovijedi približio važnost Duhovskog bdjenja i same svetkovine Duhova za život Crkve i svakog vjernika. Posebno je potaknuo mlade da iskoriste pomoć Duha Svetoga u konkretnom osobnom životu u kojem žele mijenjati one stvari koje ih ne čine sretnima, radosnima i zadovoljnima. Tijekom mise jedan član katedralne zajednice mladih primio je sakrament potvrde, a liturgijsko pjevanje predvodio je biskupijski Zbor mladih. Duhovsko bdjenje zaključeno je prigodnom meditacijom i završnim ponoćnim Božjim blagoslovom koji je zazvao vlč. Koren pozvavši okupljene da zajedništvo s Bogom i međusobno, ojačani Duhom Svetim, nastoje živjeti u svakodnevnom životu.


Jasminka Bakoš-Kocijan