Duhovsko bdijenje mladih Varaždinske biskupije 2012.

Duhovsko bdijenje mladih Varaždinske biskupije 2012.

U predvečerje svetkovine Duhova, u subotu 26. svibnja 2012. u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu održano je tradicionalno Duhovsko bdijenje mladih Varaždinske biskupije.

Višesatno molitveno-meditativno bdijenje svake godine okuplja mlade iz brojnih župa i zajednica naše biskupije s ciljem da se učvrsti zajedništvo mladih vjernika i potakne ih se na što aktivnije življenje Evanđelja u svakodnevnom životu. Na bdijenju se i ove godine okupilo tristotinjak mladih i onih manje mladih vjernika te su se kao zajednica Kristovih vjernika duhovno pripremili za proslavu najvažnije svetkovine Crkve, svetkovine Duhova.

Bdijenje je podijeljeno u dva dijela. U prvom dijelu bdijenja vjernici mogu sudjelovati u klanjanju pred Presvetim u katedrali te molitvi krunice i slušanju Božje Riječi u Biskupskom ordinarijatu. Klanjanje pred Presvetim predvodio je vlč. Koren, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije uz prigodna razmišljanja o plodovima Duha Svetoga u našem svakodnevnom životu koje su bile popraćene prigodnim pjesmama. Molitvu krunice predvodila je molitvena zajednica Totus Tuus iz Čakovca, a čitanje Svetog Pisma Zajednica mladih varaždinske katedrale. Tijekom bdijenja mladi su mogli slobodno sudjelovati i mijenjati aktivnost u svim trima skupinama sve do ponovnog zajedničkog okupljanja u katedrali, gdje su, kao vrhunac bdijenja, slavili svečanu Euharistiju koju je predslavio vlč. Koren u zajedništvu s rektorom katedrale preč. Blažom Horvatom. U propovjedi je vlč. Koren naglasak stavio na tri riječi: požrtvovnost, iskrenost i ljubav prema bližnjima bez kojih ne možemo živjeti svoju vjeru i navještati Isusovo Evanđelje u ovome svijetu. Mladi su mogli pristupiti sakramentu svete ispovijedi kako bi se u potpunosti pripremili za blagdan Duhova, a nakon ispovijesti vjere svećenici su polagali ruke na prisutne, želeći tako mladima približiti način na koji je prva Crkva uprisutnjivala djelovanje Duha. Pjevanje na klanjanju i Svetoj misi je animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije pod ravnanjem Ivana Malbašića.