Duhovsko bdijenje mladih Varaždinske biskupije 2011.

Duhovsko bdijenje mladih Varaždinske biskupije 2011.

U predvečerje svetkovine Duhova, u subotu 11. lipnja 2011. u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu održano je tradicionalno Duhovsko bdijenje mladih Varaždinske biskupije.

Višesatno molitveno-meditativno bdijenje mladih, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, jedan je od onih susreta u godišnjem planu Ureda koji okupljaju mlade iz župa i zajednica naše biskupije s ciljem da se učvrsti zajedništvo mladih vjernika i potakne ih se na što aktivnije življenje Evanđelja u svakodnevnom životu.

Na bdijenju se okupilo tristotinjak mladih kako bi se kao zajednica Kristovih vjernika duhovno pripremili za proslavu najvažnije svetkovine Crkve kao zajednice, svetkovine Duhova.

Bdijenje je bilo podijeljeno u dva dijela. U prvom dijelu bdijenja mladi su mogli sudjelovati u klanjanju pred Presvetim u katedrali, molitvi krunice i slušanju Božje Riječi. Vlč. Koren, predstojnik Ureda za pastoral mladih VB predvodio je klanjanje pred Presvetim uz prigodne meditacije o plodovima Duha Svetoga u našem svakodnevnom životu koje su bile popraćene trenutcima molitvene šutnje i prigodnim pjesmama. Molitvena zajednica Totus Tuus iz Čakovca predvodila je molitvu krunice u pjevaonici Biskupskog ordinarijata, a Zajednica mladih varaždinske katedrale predvodila je čitanje Svetog Pisma u dvorani Biskupskog ordinarijata. Tijekom bdijenja mladi su mogli slobodno sudjelovati i mijenjati aktivnost u svim trima skupinama sve do ponovnog zajedničkog okupljanja u katedrali, gdje su, kao vrhunac bdijenja, slavili svečanu Euharistiju. Svetu misu je predslavio vlč. Koren u zajedništvu s rektorom katedrale preč. Blažom Horvatom i prisutnim svećenicima, povjerenicima za pastoral mladih iz okolnih dekanata: vlč. Josip Vidović, vlč. Davor Šumandl, vlč. Žarko Pavlović i vlč. Josip Đurin. Tijekom bdijenja svećenici su bili na raspolaganju za ispovijed, a mladi su tu mogućnost doista iskoristili, jer je vlč. Koren u uvodu rekao da ne bi smjelo biti nikoga tko na ovoj misi ne bi išao na pričest.

U propovjedi, koju je imao vlč. Koren, naglasak je stavljen na promjenu naših životnih ponašanja. Svi se pronalazimo u onome što je sv. Pavao pisao Galačanima – da ne činimo što hoćemo. Upravo tu nastupa sila koju daje Duh Sveti, sila koja mijenja, a uz tu sili On nam je dao zajednicu, dao nam je jedinstvo u zajedništvu gdje bismo trebali jedni druge podržavati u istini, iskrenosti, bratstvu i ljubavi. Živeći tako plodove i darove Duha Svetoga s braćom i sestrama, počinjemo s promjenom života. A sve to zbog toga jer s promijenjenim, boljim, dobrim, kršćanskim životom koračamo putem koji vodi u Kraljevstvo.

Na Svetoj misi su svećenici nakon ispovijesti vjere polagali ruke na prisutne, želeći tako mladima približiti način na koji je prva Crkva uprisutnjivala djelovanje Duha. Naime, znak polaganja ruku uvijek je znak da na osobit način molimo da Duh Sveti tog časa djeluje i čini što on želi u svakom pojedincu. Pjevanje na klanjanju i Svetoj misi je animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije pod ravnanjem Ivana Malbašića.