Bdijenje uoči svetkovine Svih svetih

Bdijenje uoči svetkovine Svih svetih

Mladi s područja čitave Varaždinske biskupje okupili su se na bdijenju 31. listopada 2012. uoči svetkovine Svih svetih, koje je organizirala Franjevačka mladež župe sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici na čelu sa svojim duhovnikom p. Krunoslavom Albertom.

Osim mladih u bdijenju su prisustvovali i drugi vjernici svih dobnih skupina što dokazuje da su stanovnicima koprivničkog kraja ovakvi sadržaji itekako zanimljivi, a Crkva živa i duhom mlada.

Euharistijsko slavlje predvodio je p. Krunoslav Albert, suslavio je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec, a propovjedao je prvi stalni đakon Varaždinske biskupije Miljenko Flajs.

U homiliji prvo je objasnio koji je smisao bdijenja uoči svetkovine Svih svetih, budući da je često nailazio na upite da je to „ono protiv noći vještica?". Rekao je kako katolici ne mogu biti ni protiv čega, već mogu jedino svjedočiti za ono što žive i način na koji žive, mogu tumačiti i promišljati o svojemu. Bdijenje nije nešto protiv nego opredjeljenje za, odnosno, ono je svjedočenje onoga što katolici vjeruju te vjerom i po vjeri svakodnevno provode. „Želi se zapravo sve ljude dobre volje, a osobito mlade, uoči svetkovine Svih svetih pozvati na radosno zajedništvo, bdijnje, molitvu, a kroz duhovni i zabavni program želi se pokazati da su svi pozvani biti sveti.", rekao je Flajs. Do svetosti se dolazi jednostavno svakodnevnim načinom života i djelima ljubavi. Prihvaćajući druge, spremnošću na razgovor i druženje, dajući pomoć i utjehu. Iako u očima svjeta to ne znači veličinu već ludost, a za neke i naivnost, u Božjim očima upravo je to svetost.

„Najobičnija ljudska ljubav i najjednostavnija dobrota čovjeka nije ništa drugo nego najvažnije svojstvo svetosti. Na dan Svih svetih „stojimo pred milijunima takvih koje je Crkva proglasila našim nebeskim uzorima upravo radi te najobičnije ljudske ljubavi i najjednostavnije ljudske dobrote." , rekao je na kraju Flajs.

Nakon euharistijskog slavlja, sudionici bdijenja rasporedili su se u tri skupine. Molitveno slavljeničku predvodio je poznati kantautor duhovne glazbe Antonio Tkalec. U njoj su se razmatrala i molila otajstva Krunice s pjesmama između pojedinih desetki. U biblijskoj skupini razmatrao se Evanđeoski odlomak gdje Isus stišava oluju na moru, dok su u skupini upoznavanja svetaca Framaši predstavili sv. Leopolda Bogdana Mandića, sv. Luciju i bl. Alojzija Stepinca.

Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a nakon toga ples, pjesma i druženje.

Iva Kuzmić