3. hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije u Ludbregu protekao u znaku "Vox Christi - Glas Crkve"

3. hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije u Ludbregu protekao u znaku "Vox Christi - Glas Crkve"
29. kolovoza bio je dan „rezerviran“ za 3. hodočašće mladih Varaždinske biskupije u Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg!

Upravo se u ludbreškom svetištu čuva relikvija krvi Kristove koja je podsjetnik na 1411. godinu kada je, za vrijeme svete mise, svećenik posumnjao da se kruh i vino zaista pretvaraju u tijelo i krv Kristovu. Tada se, za vrijeme pretvorbe, dogodilo čudo. Vino koje se nalazilo u kaležu, pretvorilo se u pravu, fizičku krv.

Mladi su u Ludbreg išli privučeni „Vox Christi – Glasom Crkve“ - što je bilo i geslo samog hodočašća. Božjih poziva, šapata i govora srcu nije nedostajalo. Bogat program započeo je svetom misom koju je predvodio vlč. Petar Mlakar, župni vikar Župe sv. Marije Magdalene u Ivancu. Na spomendan Mučeništva ili Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja, vlč. Mlakar probudio nas je pitanjem: "Što ste vi spremni učiniti za Gospodina? Do koje mjere slijediti glas Krstov, glas Crkve?" Vlč. Mlakar poručio je mladima da uvijek postoji lakši i teži put. Lakši put je današnjem čovjeku primamljiviji jer daje privid slobode, no ta sloboda je vanjska, dolazi od ovoga svijeta. Isus pak od nas očekuje da hrabro nosimo svoje križeve, da budemo ustrajni u molitvi i da Ga u praksi nasljedujemo. Najaktualniji primjer u tome, pružaju nam naša braća i sestre u Siriji, Egiptu i na Bliskom istoku. Hod za tim Glasom donosi onu istinsku slobodu - slobodu duše i to je jedini put do Kraljevstva Nebeskoga.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je odmor za ručak poslije kojeg su se mladi mogli razgibati u igrama koje su pripremili naši biskupijski skauti. U 15 sati mladi su krenuli s Gospodinom na Njegov križni put. Iskustvo toga puta osamljenosti, odbacivanja, osude, nosi svatko kao pojedinac, ali i kao dio naroda. Stoga smo Mu pružili rubac s Veronikom, susreli Ga sa Njegovom sv. Majkom, pomogli Mu nositi križ sa Šimunom Cirencem, plakali s Jeruzalemskim ženama dok smo u oči gledali Kralja, najljepši Glas, Ljubav, Istinu i Pravdu našu.

Po završetku Križnog puta mladi su se zaputili u župnu crkvu Presvetog Trojstva gdje je uslijedila kateheza vlč. Tihomira Koseca, povjerenika za mlade naše biskupije, pod nazivom „Vox Christi – Glas Crkve“. Vlč. Kosec na zanimljiv je i orginalan način vodio mlade do spoznaje što je Crkva, kako danas prepoznati njen Glas koji je ponekad kao grom, a ponekad pak kao ruah – tihi šapat, te što je on sve sposoban u nama učiniti. U mnoštvu zvukova i glasova koji nas okružuju lako je podleći onim krivim koje su zapravo stran-putica, tj. krivi put. Glas Crkve nije njezin glas, rekao je vlč. Kosec, taj glas pripada onome koji je sama Riječ – Isus Krist, Glas koji oprašta, liječi, donosi mir i radost, zapovijeda zlim silama da odstupe, uključuje u proces spasenja, oduševljava, osvježava, uskrisuje - vraća mrtve u život, poziva na obraćenje, okuplja na jedno mjesto… Zato vjerujemo u Crkvu, jer u njoj, živim ljudima prebiva Duh Isusa Krista po sakramentima, Božjoj riječi, po molitvi. Crkva ima glas čiji je nalog oslobađati od raznih privida ovog svijeta, zaključio je vlč. Kosec. Na kraju članka donosimo link na kojem možete poslušati cijelu katehetu.

Kateheza je zaključena prigodnim klanjanjem pred Presvetim i relikvijama Presvete Krvi Kristove, nakon koje je uslijedio festival duhovne glazbe „Duga“ koji je ove godine bio posvećen njezinom nedavno preminulom inicijatoru i utemeljitelju, vjeroučitelju i istaknutom vjerniku laiku, Zoranu Havaiću. Festival je bio kruna cijelog dana u kojem se pjesmom, darovanim nam glasom, podala čast, slava i zahvala jedinom istinskom Glasu. Ujedinjeni zbor bio je sastavljen od mladih sa župa naše biskupije, a bio je predvođen vrsnom i karizmatičnom glazbenom pedagoginjom Sofijom Cingulom. Posebni gosti festivala bili su vlč. Tihomir Kosec i vlč. Petar Mlakar, koji su kao članovi nekadašnjeg Bogoslovskog benda izveli nekoliko autorskih pjesama.  

U Ludbregu je na 3. hodočašću mladih Varaždinske biskupije svjedočilo vjeru više od 200 mladih iz cijele biskupije i šire, a mala grupa biciklista dovezla se i iz Varaždina, Tuhovca i Martijanca. Mladi su svojim kućama otišli uz želje da radost koju su toga dana osjećali, živi i djeluje u njima, dok ih Gospodin ponovo ne okupi na sljedećem hodočašću u Ludbreg.

Pogledajte cijelu katehezu vlč. Tihomira Koseca:


(Fotografije: B. Herceg)


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika