Tjedan tihe radosti u Taize-u

Tjedan tihe radosti u Taize-uTAIZÉ, 24.07. - 2.8.2015. Mnogi mladi iz čitavog svijeta i ovog ljeta hodočastili su u Taizé, tako je i tridesetak mladih iz Hrvatske, uključujući i naše biskupije, boravilo u malom Francuskom selu Taizé.
„Svi koji dolaze u Taizé pozvani su tražiti zajedništvo s Bogom kroz zajedničku molitvu, pjesmu, tišinu, osobno razmatranje i razgovor. Svatko je ovdje kako bi otkrio ili ponovno otkrio u svom životu smisao i pronašao novi polet. Boravak u Taizéu je i priprema za preuzimanje odgovornosti po povratku kući, u namjeri da budemo nositelji mira i povjerenja.“ (Pismo iz Taizéa)

Zajednica iz Taizéa ove godine obilježila je 75 godina osnutka te 100. obljetnicu rođenja brata Rogera (12. svibanj 1915. – 16. kolovoz 2005.) Mladi koji su ove godine posjetili Taizé bili su pozvani na osobno promišljanje i zauzimanje  „prema novoj solidarnosti“. Brat Alois, prior Zajednice iz Taizéa napisao je pismo koje je dobio svaki sudionik susreta. To pismo pod naslovom „Biti sol zemlje“ sastavljeno je kao bit zajedničkog putovanja koje vodi do desete obljetnice prelaska brata Rogera u vječni život. U njemu su istaknuta četiri prijedloga kako postati „sol zemlje“.

Tijekom tjednog boravka u Taizéu mladi iz Hrvatske sudjelovali su u različitim programima i radionicama. Priređen je bio i regionalni susret sa bratom Ulrichom, koji je izrazio veliku radost što se i ove godine odvažilo nekolicina mladih iz Hrvatske doći tjedan dana provesti u Taizéu. Najavio je svoj dolazak u jesen u Hrvatsku, te pozvao na novogodišnji Europski susret mladih, „Hodočašće povjerenja na zemlji“,  koji će se održati u Valenciji od 29. prosinca 2015. do 1. sijećnja 2016.

Posljednjega dana u nedjelju svoj boravak u Taizéu završili smo zajedničkim Euharistijskim slavljem u crkvi Pomirenja, sa svim ostalim sudionicima i braćom, a svetu misu je prenosila francuska nacionalna televizija. Na svetoj misi brat Alois je u homiliji istaknuo: „Kao što sam podsjetio na početku slavlja, ove godine obilježavamo godišnjicu za našu Zajednicu. Za tu je priliku naslikana jedna ikona, ikona milosrđa. Prikazuje Krista koji pripovijeda prispodobu o dobrom Samaritancu. Željeli bismo se zajedno s mladima, prepustiti ovoj prispodobi kako bi nas ona potaknula, jer se danas na cijeloj zemlji zbivaju nove tuge, nove samoće, preseljenja naroda, ekološke katastrofe, masovna nezaposlenost, nasilja. Sve ovo zahtijeva novu solidarnost.

Stoga, recimo sebi samima: tijekom godine koja dolazi, kako bismo ostvarili ovu novu solidarnost, otkrijmo iznova Božje milosrđe kao i ljudsku dobrotu, ona su jača od zla! Promatrajmo ikonu milosrđa. Ako smo među onima koji ulažu svoj napor kako bi pomogli svome bližnjemu, tada znamo da je Krist prisutan u izranjenom i napuštenom čovjeku uz rub ceste koji čeka naše suosjećanje. Da, Krist je nadasve prisutan u onima koji su siromašniji od nas. To je i sam istaknuo: “Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti.“
 
Pri povratku u Hrvatsku nakratko smo posjetili grad Lyon, razgledali povijesnu jezgru grada. Voditelj hodočašća je bio vlč. Branko Koretić, povjerenik mladih Sisačke biskupije, uz Božju pomoć sigurno i sretno svi smo se vratili svojim kućama noseći u sebi, u svome srcu radost i mir Duha Svetoga.
 
(vlč. Siniša Blatarić)