Susret dekanatskih povjerenika i animatora za mlade u Ludbregu

Susret dekanatskih povjerenika i animatora za mlade u Ludbregu
LUDBREG, 17.10.2015. Protekle subote u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu održan je susret dekanatskih povjerenika - svećenika, vjeroučitelja i animatora sa vlč. Tihomirom Kosecom, povjerenikom Ureda za pastoral mladih i suradnicima Ureda. 

Susret je započeo riječima pozdrava, molitvom i kratkim nagovorom predstojnika Ureda za pastoral mladih mlade, vlč. Tihomira Koseca. U nastavku je vlč. Kosec održao prigodnu katehezu o izazovima animatora, tj. što činiti kad nisi na vrhu nego negdje između, posrednik, kako djelovati iz sredine. Vlč. Kosec je u svom izlagadnju donio konkretne smjernice kroz četri biblijska primjera: Davida i Joaba, proroka Danijela, Josipa Egipatskog i proroka Samuela; kako se ponjeti kada smo "zatečeni" u sredini, kad nadređeni "nije za akciju", kad jedan čovjek ima više uloga te kad se nađemo na određenom položaju i imamo određen utjecaj. Izazovi današnjeg animatora - vođe iz sredine, su: —ustanoviti kolike su njegove ovlasti (koje je dobio od nadređene osobe), —prihvatiti činjenicu da će dobiti ograničenu količinu pohvala i priznanja, dobro upoznati očekivanja od sebi nadređenih, ne iznevjeriti povjerenje nadređenih, preuzimati inicijativu tako da ne prekoračuje granice, biti čestit čovjek, čovjek molitve, poistovjećivanja s potrebama drugih, ljude doživljavati kao pojedince, težiti izvrsnosti i ljudima povjeravati posao kako bi se osjećali važnim, a u svemu tome najbolji način shvaćanja veličine svojeg položaja i utjecaja je - služenje.

Po završetku kateheze uslijedilo je predstavljanje godišnjeg plana za školsku i akademsku godinu 2015./2016. Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije s naglaskom na SDM-u u Krakowu od 20. do 31. srpnja 2015. i Devetnici za spas mladih, kao pripremi za isti susret, ali i kao dobar izbor za teme dekanatskih susreta mladih. Prijave za sam susret vrše se kod s. Damjane Barbarić dok se sve informacije vezane uz samu prijavu nalaze se na našoj web stranici. Vlč. Kosec najavio je i aktivniji i konkretniji angažman u pastoralu srednjoškolaca.

Novu web stranicu Ureda predstavila je suradnica Ureda Marta Kranjčec. Marta je predstavila novosti na istoj te istakla njenu važnost u lakšoj međusobnoj komunikaciji, ali i najavi odnosno prezentiranju aktivnosti od župske do biskupijske razine. Na stranici se nalaze informacije o svim aktivnostima na biskupijskoj razini, godišnji plan rada, informacije o dekanatskim povjerenicima i animatorima te vrijedni materijali za nedjeljnu liturgiju s mladima (misna čitanja, prijedlog pjesama, molitve vjernika i naslovni slajdovi) i brojni drugi kvalitetni materijali koji se redovito pripremaju. Marta je, također, istakla važnost korištenja i Facebook-a u pristupu i komunikaciji s mladima putem službene stranice i pokretanja dekanatski grupa. U pripremi je i popis zajednica mladih po dekanatima te vrijeme i mjesto gdje se održavaju njihovi susreti, kako bi se mladi što bolje i aktivnije uključili u život Crkve.

Nakon Marte red je došao i na župne i biskupijske predstavnike pojedinh zajednica. Što je učinio Zdrug katoličkih skauta Varaždinske biskupije u protekloj godini predstavio je njihov voditelj Dominik Klemenčić. Dominik je, također, pozvao je sve okupljene koji vole prirodu i avanturizam na osnivanje skauta u svojim župama. Za one vjernike sportaše koji vole nogomet, tu su Katolički malonogometni turniri Varaždinske biskupije (KMNT VB) koje je predstavio njihov voditelj vjeroučitelj Nenad Škerbić. Turniri će se održati u 4 termina (21. studeni 2015., 9. siječnja 2016., 13. veljače 2016. i 9. travnja 2016.) po pravilima koji će biti objavljeni na službenoj web stranici. Kursiljisti su predstavili svoje aktivnosti s posebnim naglaskom na tečajeve koji vode krizmanicima, a koji su vrlo plodonosni. Preporučuju se pozovu na župe, da se i na taj način mlade lakše uključi u život Crkve. Martina Pantaler prestavila je molitvenu zajednicu Totus Tuus te njihove kampove za dječake i djevojčice osnovnoškolskog uzrasta te mlade. Teen star vrlo je uspješno zaživio u praksi našoj biskupiji. Kako se projekt provodi u Ludbregu i na području Međimurja te poziv za uljučivanje dobili smo od Željka Martinkovića. Željko je ujedno i voditelj Zbora mladih Varaždinske biskupije pa je pozvao i potaknuo povjerenike na poticanje u uključivanje u prvi biskupijski zbor mladih na razini Hrvatske - Zbor mladih Varaždinske biskupije, zbor koji animira pjevanje na večini biskupijskih događanja, u kojem ih svi radosno očekuju. O predstojećim aktivnostima Frame mogli smo saznati od Marte Klemenčić. Kako je biti animator i djelovati na razne načine u svojoj župi predočila nam je Stela Posavec, nova specijalizirana animatorica. Istaknula je da je temelj uspjeha suradnja animatora i svećenika te zajednički rad na projektima.

Ovom susretu prisustvovale su i posebne gošće - volonterke iz Valencije (Španjolska) Marija Amparo i Marta. One su na inicijativu brata Ulricha iz Taizé Zajednice doputovale u Hrvatsku kako bi predstavile Europski susretu mladih, „Hodočašće povjerenja na Zemlji“, koji se održava krajem ove godine u Valenciji od 28. prosinca 2015. do 1. siječnja 2016. Prijave se vrše kod vlč. Siniše Blatarića.

Na susretu se rapravljalo i o pojedinim aktualnim problemima s kojima se suradnici svakodnevno susreću te je najavljena duhovna obnova i novi susret suradnika. Susret je završio zajedničim ručkom, druženjem i međusobnom izmjenom iskustava.

Ovdje možete preuzeti i aktualne materijale, vezane uz godinu pred nama. 
(S. M., M. K.)
fotografije: B. H.

 


Godišnji plan


Godišnji plan - plakat


Dekanatski suradnici Ureda