Susret animatora mladih Varaždinske biskupije

Susret animatora mladih Varaždinske biskupije

U subotu, 06.11.2010. godine, u podrumskim prostorima biskupske rezidencije Varaždinske biskupije održan je susret svih animatora mladih Varaždinske biskupije koji su završili formaciju projekta Ureda za pastoral mladih HBK - „Mladi za mlade".

Varaždinska biskupija do sada je imala tri grupe mladih koji su prošli ovu formaciju i ukupan broj sudionika u ovom projektu broji gotovo stotinjak mladih iz raznih župa biskupije. Cilj ovog susreta, koji je organizirao Ured za pastoral mladih sa svojim predstojnikom vlč. Damjanom Korenom, bio je da se okupe oni animatori koji su još uvijek aktivni po župama te doprinose i sudjeluju u pastoralni djelovanjima i nastojanjima povezani sa svojim župnicima i vjeroučiteljima.

Susret je započeo u 10,00 sati uvodnom i pozdravnom riječi vlč. Korena i s. Damjane Barbarić, uršulinke, koja vodi i koordinira duhovne susrete i progreme u Domu sv. Anđele pri uršuliskom samostanu u Varaždinu. Cilj i želja ovog susreta bio je odgovoriti potrebama s terena da se animatori susretnu, podijele svoja pozitivna i manje pozitivna iskustva, čuju jedni druge, izmijene razmišljanja i zajedno s uspjesima i neuspjesima, urone u molitvu i zajedničko slavljenje mise.

Nakon pozdrava i uvodne molitve , nešto više od tridesetak mladih animatora podijelilo se u dvije grupe gdje su željeli učiniti analizu svega do sada učinjenog, zatim razmotriti trenutnu konkretnu situaciju u njihovim župama sa svim pozitivnim i manje pozitivnim te na kraju utvrditi put daljnjih projekata i nastojanja u svom djelovaju sa župnicima i vjeroučiteljima.

Nakon zajedničkog ručka na okruglom stolu iznesene su teme i glavni zaključci rada po grupama kojeg su vodili vlč. Damjan i s. Damjana:

- Važno je uporno nastojati nuditi dobre i zanimljive sadržaje mladima, u dogovoru s župnikom.

- Jako je bitno moliti se za uspješnost komunikacije župnika i animatora.

- Nužno je održavati kontinuitet započetih susreta s mladima, tj. ne prekidati ili odgađati ugovorene termine tjednih susretanja.

- Nužno je tražiti savjete i pomoć prijatelja animatora i Ureda za pastoral mladih.

- U svemu je najvažije njegovati ponajprije osobnu molitvu koja nužno mora prerasti u življenje molitve u pokrenutim zajednicama mladih.

Svetu Misu u kapelici biskupske rezidencije predvodio je vlč. Damjan Koren koji je u propovijedi istakno da Uredu nikako nije namjera, ni želja provoditi izvjestan pastoral animatora na način da ih se izvlači iz župa i okuplja na određene skupove na razini biskupije, već nam je svima želja da kao Kristovi poslanici širimo njegovu Radosnu vijesti tamo gdje smo posijani i tako dugo dok postoji naš „rok trajanja". Time je naglasio animatorima da je svaki njihov vremenski period u kojem mogu djelovati na župama dar od Boga, jer se naše životne okolnosti vrlo brzo mijenjaju i jednostavno nemamo vremena ili prilike dijeliti s mladima ono na što smo pozvani.

Vlč. Koren je na osobit način želio potaknuti mladima da u Ured javljaju događanja, planove, ideje i iskustva iz svojih župa, kako bi se to moglo objaviti na Web stranici mladih Varaždinske biskupije (www.mladi-vz.com) gdje i drugi mogu o tim događajima čitati te ih koristiti za vlastita iskustva i poticaj za svoje planove i rad.