Sastanak animatora Varaždinske biskupije

Sastanak animatora Varaždinske biskupije

logoAnimatori Varaždinske biskupije održali su sastanak u subotu, 1. veljače 2014. godine, u Pastoralnom centru biskupije.

Predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec, predstavio je program za nastavak 2014. godine te pozvao prisutne animatore na suradnju i još veću aktivnost i promoviranje aktualnih događaja u svojim dekanatima i župama, ali i izvan njih. Iako ne u punom sastavu, animatori su imali prilike čuti predstavljanje važnijih događaja u Varaždinskoj biskupiji, od kojih je i gostovanje don Damira Stojića – karizmatičnog salezijanca za kojeg ste vjerojatno svi čuli ili ga čak negdje i poslušali, no vrijedi ga susresti još jednom i to u ožujku u našoj biskupiji.

Svakako jedan od najradosnijih i najiščekivanijih događaja iz godine u godinu je Križni put mladih Varaždinske biskupije kojeg je predstavila Marta Kranjčec, suradnica Ureda za Pastoral mladih Varaždinske biskupije. Ovogodišnji Križni put je 14. po redu, a uz geslo „Jer Tebi sve služi“ (Ps 119,91), zajedno ćemo služiti po Bednjanskom dekanatu, na ruti Cvetlin-Gornje Jesenje-Kamenica, 5. i 6. travnja 2014. godine. Pjevat ćemo himnu Slijedimo Krista, a za sve detaljnije informacije morate pratiti naš portal. Uz animatore, na sastanku su bili prisutni i redari KP-a koje iščekuje OBAVEZNO trasiranje 1. i 2. ožujka.

Prošle je godine pokrenut jedan novi projekt - Kamp za mlade u Ferdinandovcu. Dominik Klemenčić, prošlogodišnji kamper, uz zanimljivu je prezentaciju približio ideju „kopnenih Modrava“ i zainteresirao prisutne za ljetovanje u Ferdinandovcu. Kamperima koji su inače podijeljeni u starosne grupe, organiziran je cijeli dan. Nakon postavljanja šatora i noćenja u istima, odnosno ranojutarnjeg ustajanja, te nakon tjelesne i duhovne tjelovježbe, kamperi imaju prilike sudjelovati na radionicama, korisnim fizičkim poslovima kao što je pranje suđa Wink, šetati prirodom ili pak upoznavati druge i, najvažnije, Gospodina – što je i cilj kampa u Ferdinandovcu. Nakon priče za laku noć i večernjeg druženja i pjevanja, na počinak se odlazi najkasnije u 24 sata. Naravno, kamperi hodočaste i na Svetu misu i to pješačeći kroz prekrasnu prirodu Podravine. A kako izgleda preživljavanje u prirodi bez svakodnevnog surfanja internetom ili čak tuširanja, svakako morate provjeriti sami.

Dominik je i voditelj Katoličkih skauta. Katolički skauti bave se isto čime i izviđači, no u svom radu druže se s Gospodinom – Bog, Crkva i Domovina su temeljne vrijednosti katoličkih skauta čiji je član, tijekom studija u Rijeci, bio i Dominik. U našoj su biskupiji skauti aktivni upravo u njegovoj župi, župi Svetog Fabijana i Sebastijana, u Varaždinu. Cilj skauta je što veća aktivnost i boravak u prirodi tijekom kojeg djeca i mladi dobivaju priliku razvijati svoje sposobnosti i postaju samostalnija u obavljanju svakodnevnih poslova. Uskoro ćete saznati i više o našim skautima.

Uz kamp u Ferdinandovcu, prošle je godine organizirano i prvo hodočašće mladih u Ludbregu, našem najvećem biskupijskom svetištu, svetištu Predragocjene Krvi Kristove. Mladi su prošle godine imali priliku prisustvovati katehezi vlč. Domagoja Matoševića, a nakon zajedničke proslave Svete mise, posjetiti ili čak i pjevati na Dugi – inače najstarijem festivalu u našoj biskupiji koji postoji od 1996. godine.

No, kruna ove pastoralne godine je svakako Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, 26. i 27. travnja 2014. godine. VAŽNO je naglasiti kako prijave u našoj biskupiji završavaju 24. veljače, stoga budite brzi i točni u ispunjavanju i slanju tablice. Sestra Damjana, inače zadužena za obradu podataka i slanje prijava u našoj biskupiji, s radošću iščekuje vaše prijave kojih je još uvijek malo. Budimo ažurni za Gospodina i hajdemo u Dubrovnik u što većem broju. Dakle, vi se prijavljujete župnim animatorima ili voditeljima koji će tada vaše prijave proslijediti dekanatskim animatorima.

Uz navedene događaje nikako ne valja izostaviti Duhovsko bdijenje mladih u lipnju ili pak Te Deum u srpnju. No, već 8. veljače 2014. godine, Koprivnica je domaćin Stepinčevih nota. Mladi će u subotu moći poslušati katehezu vlč. Krunoslava Pačelata o 8. Božjoj zapovijedi, a nakon zajedničke Svete mise koju će predvoditi vlč. Tihomir Kosec i animirati Zbor mladih Varaždinske biskupije, počet će sam festival Stepinčeve note, na kojem će pjevati zborovi mladih iz cijele nam Hrvatske.

Animatori su nakon tako plodnog sastanka, zahvalili Gospodinu na Svetoj misi, u crkvi Dobroga Pastira, i podružili se sa domaćim župnikom, vlč. Mijom Horvatom i povjerenikom, vlč. Tihomirom Kosecom.

A vi, dragi animatori i mladi, detaljnije obavijesti o svim događajima možete pronaći ovdje ili prezentirati u svojim župama ili dekanatima. Izađimo na ulice i naravno – vidimo se na spomenutim događajima!