Proteklog vikenda održan 4. vikend temeljne formacije animatora naše biskupije!

Proteklog vikenda održan 4. vikend temeljne formacije animatora naše biskupije!
KOPRIVNICA, 26.-28.6.2020. U župi Bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici protekli je vikend održan četvrti vikend temeljne formacije animatora Varaždinske biskupije.

Ovaj susret tema je bila „Vještine/sposobnosti animatora za rad u grupi“. Program su vodile tri animatorice instrukorice Ureda HBK za mlade Mateja Marčun, Petra Herceg i Iva Vrabec uz pomočne animatore Leu Miloš i Luku Herceg, sudjelovalo je dvadeset mladih iz 9 župa naše biskupije, a sve pod budnim okom župnika domaćina vlč. Davora Šumandla i župnog vikara vlč. Darija Levanića. Kroz razna predavanja i radionice, osim što su se budući animatori upoznali s radom u grupama, naučili su nešto više i o bansevima, vještinama komuniciranja i animatorskom bontonu. Mladi su se na misnim slavljima priključivali župljanima domaćinima koji su ih srdačno primili i obradovali svojim kolačima i delicijama. 

Subotnju večernju sv. misu s mladima je slavio vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za mlade naše biskupije. "Animator dolazi od riječi anima, što znači duh. Duh oživljava, tako i animator. On mora biti utemeljen i hranjen Božjom riječi. Božja riječ čini u nama da budemo mudri, živi, osvježenje drugima. Sveto pismo ne skriva kakav je život ono ga prezentira kakav zaista jest. Nekad je baš kao i u odlomku iz knjige Tužaljki danas. Tako je često u zajednici kojoj ste poslani služiti. Sami ne možemo mnogo učiniti. Stoga, nikad ne ulazite u grupu prije nego se pomolite Duhu Svetom, zazovite Ga da bude s vama! Zatim, malo po malo gurkaj osobu, ne moj odmah reči punu istinu, to je “strateška laž”. 🙂 Doziraj osobi koliko u tom trenutku može primiti. Kad ti ta osoba na tvoju riječ, koja je dozirana te ako nisi previše znatiželjan, daje dio svog tereta i biva joj lakše i gradi se zdrav odnos. Kao da si joj dao štaku da lakše hoda. Animator je pozvan biti dirigent koji daje samo mali znak u potrebnom trenutku. Takva nas dvosmjerna komunikacija ozdravlja. Zato, treba prvo biti Isusov prijatelj, kako bi bio prijatelj drugom - uvijek u istini i ljubavi", rekao je vlč. Kosec u svojoj homiliji budućim animatorima.

U subotu predvečer, mladi su na zabavan način iskusili kako je to sudjelovati u vođenju programa vesele večeri gdje su imali priliku pokazati svoja stečena znanja na formacijama, a na kraju večeri najuspješniji su dobili Oscare.

Uz pomoć animatora instruktora svakog susreta budući animatori neprestano napreduju, šire svoje spoznaje i znanja te duhovno rastu. Sljedeći, ujedno i posljednji vikend temeljne formacije animatora naše biskupije održat će se od 5. srpnja 2020. u župi sv. Marije Magdalene u Ivancu.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika