Što katolički pokret "Kursiljo" može ponuditi vašoj župnoj zajednici?

Što katolički pokret "Kursiljo" može ponuditi vašoj župnoj zajednici?VARAŽDIN, 7.03.2017. Tražim Boga i ne nađoh ga. Pođoh k bližnjem, i tu smo se utroje našli. To je Kursiljo.
Od početka ove školske godine diljem naše biskupije, na mnogim župama, počevši od Ludbrega, Ivanca, Varaždina, Jalžabeta, Kopr. Reke, Vidovca i Sv. Martina na Muri, održava se Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo.

Kursiljo ili Mali tečaj kršćanstva, katolički je pokret nastao je u Španjolskoj za vrijeme rata, 1949.godine, a proizašao je iz pitanja: „Ako je kršćanin čovjek koji je otkupljen, zašto nije radostan?“ Cilj tečaja je svakom mladom čovjeku osvijestiti njegovu vrijednost i poslanje u svijetu koje je primio krštenjem, postavši ljubljeno dijete Božje, te duhovno obnoviti društvo obnovom njegovih pojedinaca. Sama riječ „Kursiljo“ dolazi od španjolske riječi, što u prijevodu na hrvatski znači „mali tečaj, tečajčić“, a rođen je iz atmosfere molitve, duhovnosti, predanja i žrtve jedne grupe mladih na Mallorci, koja se zajedno s grupom mladih iz Gaspana pripremala za hodočašće u Santiago de Compostella, nacionalno svetište Španjolske. Tako je prvi Kursiljo tečaj održan 12.01.1949 u Španjolskoj,  a u Hrvatskoj prvi put se održava u Taboru od 28 do 31. kolovoza 1974.godine.

Kursiljo je nova evangelizacija, gdje se prenosi vlastito iskustvo iz druženja s osobom Isusa Krista. Tako određene teme, odnosno svjedočanstva drže mladi laici – pretežito srednjoškolci  i studenti. Nakon svakog svjedočenja slijedi razgovor u grupama koji vodi i animira animator, a u pauzama postoje prilike za razgovor u četiri oka sa animatorom, ili pak svećenikom, ali također to su i prilike za bolje međusobno upoznavanje i povezivanje. Tijekom tri dana tečaja, pokušava se odgovoriti na pitanja kao:“ Tko sam ja? Koje je moje poslanje? Koja je moja uloga u ovom svijetu?“, ali također i pitanja smisla vjere, molitve i predanja u Božju ljubav i providnost. 

Valja istaknuti kako za dobru realizaciju svakog Kursiljo tečaja, nisu zaslužni samo svećenik koji je prisutan kao duhovna pratnja i koji izlaže teološke teme, animatori ili sudionici tečaja, već i desetci molitava tijekom cijelog tečaja, uključujući i cijele noći. Sam Kursiljo tečaj završava u nedjelju, sudjelovanjem na sv. Misi, ali naše poslanje tek tada počinje. Četvrti dan tečaja, nazvan još i „Vječni dan“, polaznici su pozvani primljenu radost podijeliti s drugima. Upravo zbog toga, Kursiljo danas postoji u šezdesetak zemalja svijeta, a trodnevni tečaj prošlo je više desetaka milijuna ljudi.

Posljednjih godina krenuli su i s posebnim programima – duhovnim obnovama za štićenike jedne odgojno-obrazovne ustanove, te za odrasle i mlade s mentalnim oštećenjima. No osim toga, održani su tečajevi za prosvjetne djelatnike, branitelje, mlade obitelji, itd. Osim toga, Kursiljo omogućuje bogat ljetni program na Krapnju u terminima za srednjoškolce, studente, radničku mladež, itd.
 
Ukoliko želite da se Kursiljo održi u vašoj župi, možete se javiti na:
Branko Galinec (098/734-539)
vlč. Stjepan Najman (099/555-3934)