Predstavljen književni prvijenac vlč. Tihomira Koseca "Prije poslije fejsbuka"

Predstavljen književni prvijenac vlč. Tihomira Koseca "Prije poslije fejsbuka"
VARAŽDIN, 20.12.2015. Na 4. nedjelju Došašća u varaždinskoj je katedrali predstavljen književni prvijenac vlč. Tihomira Koseca "Prije poslije fejsbuka".

U predvečerje 4. nedjelje Došašća, pred punom prvostolnicom, predstavljen je književni prvijenac vlč. Tihomira Koseca, predstojnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, "Prije poslije fejsbuka". Predstavljanje knjige moderirala je voditeljica knjižnice Varaždinske biskupije Irena Gotal, dok je samu knjigu predstavio prečasni Anđelko Košćak, rektor nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.
 
Na samom početku, okupljenima se obratio varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak. "S radošću podržavam i sudjelujem u predstavljanju ove knjige koja je zbir promišljanja vlč. Tihomira Koseca, danas predstojnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, od njegovih bogoslovskih pa sve do sadašnjih svećeničkih dana objavljenih na njegovom Facebook-profilu. U njima se odražava, prije svega, jedan vrlo osoban pristup vlč. Tihomira, koji se nije ustručavao progovoriti i o vlastitim previranjima, nejasnoćama i sumnjama u svom hodu s Bogom i svome svećeničkom poslanju. On u svojim promišljanjima, također, prati i aktualna društvena zbivanja te ih promatra kroz prizmu Radosne vijesti. To je jedan pristup koji zaista privlači i vjerujem da će se svaki čitatelj moći pronaći barem u jednom post-u. Dok zahvaljujem vlč. Tihomiru Kosecu i svima koji su se potrudili oko izdavanja ove knjige, posebno želim da ova knjiga ohrabri mlade čitatelje koje Gospodin ustrajno čeka kao milosrdni Otac i potakne ih da se otvore Kristovom duhu i dožive Božju ljubav koja mijenja srce čovječje te može promijeniti cijeli svijet. Neka i ova knjiga bude jedan dodir nade svakom čitatelju da Bog drži ovaj svijet i da će biti dobro."

Prečasni Anđelko Košćak u svojem je predstavljanju knjige pregledno iznio problematiku kojom se knjiga bavi te njenu dinamiku. "Zadovoljstvo mi je što vam mogu predstaviti knjigu “Prije poslije fejsbuka“. Misli, nagovori, poticaji i propovijedi koje ćete ovdje naći, plod su promišljanja stavljenih na papir u razdoblju boravka na bogosloviji od 2004./5. – 2008./9. godine, a kasnije i na zaslon računala u obliku Facebook statusa od 2011. godine do današnjih dana. Autor je na papir stavljao svoje misli, pretakao na nj i pokušao opisati svoje osjećaje u susretu s aktualnim društvenim zbivanjima kao i svoja unutarnja previranja i lutanja u kojima se je, tražeći istinu, sučelio s iskonskom Istinom – osobom Isusa Krista. On mu je pomogao tada, kao što i danas pomaže, da snagom njegova i Očeva Duha sve više ulazi u tu Istinu i, otkrivajući njega sve više sebi sebe otkriva, podastirući potom ta otkrića pred svakoga, osobito mladu osobu željnu svoje i Božje Istine. Upravo je zato autor u nekim promišljanjima gotovo intiman, jer pojedine teme idu do granica najoosobnijih ispovijesti – da se Bog proslavi! Tintom ispisane i na bjelinu papira utisnute crte sebeportreta, otkrivaju njegove nutarnje obrise, tamne predjele njegove duše, bacajući istovremeno puno više svjetla iščitanog iz praznina bijelih međuredova. Stoga je prvi dio knjige obilježen upravo tim osobnim svjedočanstvima; vjere i nevjere, želja i mogućnosti, sukoba ali i sklada sa sobom, s drugima i s Bogom. Drugi, kraći dio ove knjige, predstavlja promišljanja objavljivana na Facebook-u. Najveći dio tih misli i poticaja najčešće su u znaku kritika – pozitivnih i negativnih – s obzirom na pojedine fragmente društveno-crkvenih zbivanja u svijetu i kod nas, a zatim i molitve s naglaskom na prevladavanje tih istih negativnih, osobnih i kolektivnih stanja ljudskog uma i duše. Uvijek aktualan, jasan izričajem, tečan, nikad se ne izdižući iznad drugih. Sve skupa najbolje ocrtava promišljanje pod nazivom "Kad se uključi alarm".

"Da, doista je smiješno da uslijed tolikog osiguranja, koje nam čak i zakonski jamče današnji visokocivilizacijski humani standardi, stopa sigurnosti je toliko mizerno mala da su nam potrebna sva moguća osiguravajuća društva koja više svjedoče inflaciju nego li stvarnu sigurnost vrijednosti ljudske osobe. Trebali bismo zato, s pravom, postaviti i ono drugo pitanje, onkraj svih ovih stvarnih i lažnih problema: Tko je od nas ljudi stavio sigurnost u Božje ruke? Tko još računa s njegovom pomoći danas? Što danas nekome znači riječ providnost kao ozbiljna pretpostavka budućnosti prema kojoj je usmjeren? Ili, tko još priznaje da je plod njegova uspjeha Božja milost? Možda se i iza naziva Bog krije shvaćanje o još jednoj od mnogobrojnih osiguravajućih tvrtki, na koju se računa više s rezervom negoli ozbiljno, egzistencijalno? A može li bilo tko osim Boga garantirati životnu sigurnost!? Može li se kupiti novi život ili otkupiti stari? Nitko previše ne razmišlja o tome da i svoj vlastiti život mora otkupiti jer ne kupuju se i ne otkupljuju samo automobili, kuće, poslovne zgrade i zemljišta. Život također ima cijenu, ne bilo kakvu, mjerljivu kakvim novcem ili nekom drugom ekonomskom vrijednošću. Cijena života sam je život, životni je ulog sam život, a čovjek ne može sam sebe otkupiti, to može samo Bog." 

Sam autor, vlč. Kosec, okupljenima je iznio zašto se odlučio izdati ovu knjigu. "U nekoliko navrata bio sam potaknut upitima kolega svećenika i prijatelja zašto svoja promišljanja ne bih ukoričio u knjigu. Konačan poticaj došao je od strane suradnika u Uredu za mlade koji su u tome pronalazili poticaj za svoj osobni život i smatrali da bi to bilo na korist i blagoslov i drugima, a da bi uz to mogli prodajom ove knjige pomoći potrebitima. Na njihov upit imam li još kakvih pisanih materijala, dao sam im na uvid promišljanja iz razdoblja svećeničke formacije što je rezultiralo idejom da se i ta promišljanja pridruže knjizi. U prvi mah nisam bio oduševljen tom idejom jer ta promišljanja ulaze u samu intimu, no na kraju sam ipak prihvatio sa željom da se samo Gospodin u svemu tome proslavi." Na upit moderatorice zašto baš naslov "Prije poslije fejsbuka" vlč. Kosec je rekao da odgovor leži u prethodnom pitanju. "Upravo zato što smo se odlučili promišljanjima i kratkim propovijedima objavljivanima na Facebook-u pridodati i ona nastala u razdoblju moje svećeničke formacije, nametnuo mi se naslov "Prije poslije fejsbuka" koji mi se činio jako zgodnim i simboličnim."

Na samom kraju promocije vlč. Kosec zahvalio se svojim roditeljima, bratu i sestrama koji smatra najzaslužnijima za sve ono što ova knjiga predstavlja, što su oni svojim odgojem i prisutnošću u njega utkali. Njima je ujedno ova knjiga i posvećena. Zahvalu je uputio i svojim suradnicima u izradi knjige, urednici Marti Kranjčec, ilustratorima Danijelu Deveriću i Elizabeti Radetić, grafičkom dizajneru Vjeranu Grabantu, lektoricama Tihani Vučić, Mihaeli Lacko i Maji Pribeg, gđi. Jasminki Bakoš-Kocijan i tiskari Letis d.o.o., župniku vlč. Josipu Hadroviću, kolegama svećenicima te mladima s kojima živi i koji su mu veliki poticaj i izvor inspiracije.  

Odabrane tekstove čitala je akademska glumica Ljiljana Bogojević dok je predstavljanje knjige bilo popraćeno prigodnim glazbenim blokom u kojem je sudjelovao Zbor mladih Varaždinske biskupije pod ravnanjem Edija Vugrinca. Sam je autor, vlč. Kosec, zaključio promociju izvevši autorsku pjesmu „Zdravo Marijo“.
 
Knjiga se može nabaviti po cijeni od 55 kn u Uredu za pastoral mladih Varaždinske biskupije (putem e-mail adrese: mladi@biskupija-varazdinska.hr), na porti biskupijskog ordinarijata ili u Uredu Hrvatske biskupske konferencije za mlade u Zagrebu (telefon: 01/563 5035, e-mail: mladi@hbk.hr).
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika