Osvrt povjerenika za mlade Varaždinske biskupije na proteklu 2015./2016. godinu

Osvrt povjerenika za mlade Varaždinske biskupije na proteklu 2015./2016. godinu
VARAŽDIN, 24.06.2016. Osvrt vlč. Tihomira Koseca, predstojnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije na proteklu školsku i akademsku godinu 2015./2016.
Dragi mladi!

Svake godine, kako je to uobičajeno, radimo svojesvrsnu inventuru svega što se u pastoralu mladih događalo kroz ovih godinu dana. Sigurna je i na mjestu pohvala za svaki duhovni, glazbeni, sportski ili radni susret i akciju potaknutu iz ovog Ureda ili iniciranu od strane vaših župnika i župnih vikara, vjeroučitelja, dekanatskih i župnih animatora. Već tu je dobro reći hvala jer bez naše zajedničke suradnje i potpore, sve bi to „djelo“ bilo minorno i neautentično. Dakle, što se sve to događalo tijekom godine ukratko ću sažeti u nekoliko rečenica.

Vjerojatno se svi sjećamo ludbreškog festivala Duga s kojeg smo pjesme ponovili u varaždinskoj katedrali na hollywinskom koncertu uoči Svih Svetih prije svete mise prošle 2015. Prije toga bio je susret mladih uoči spomendana sv. Uršule kod naših sestara uršulinki u svrhu promocije duhovnih zvanja 24. listopada. Neki su od vas također sudjelovali u adventskoj pripravi za Božić kroz tri „duhovna četvrtka“ u katedrali. Od 28. prosinca 2015. do 1. siječnja 2016. bio je Europski Taize susret mladih u Valenciji, a „Stepinčeve note“ 6. veljače lijepo su nas uvele u korizmu i duhovnu obnovu 19. i 20. veljače, predvođenu patrom Ikeom Mandurićem, isusovcem iz zagrebačke „Palme“. Vjerujem da vam je još uvijek svježe sjećanje s našeg 16. Križnog puta mladih po Međimurju kao i gesla „I vi budite sveti“ jer je i mjesto na kojem stojimo, što smo često ponavljali, sveto tlo – što je važno uvijek iznova si ponavljati. Već tradicionalni Uskrs fest koji nas uvijek iznova obogaćuje nekom novom glazbenom poslasticom i iz naših krajeva, dao je vedar zamah pripremi za Duhove za koje smo i ove godine upriličili duhovsku osminu. Ovaj put je u tu pripremu bio uključen Zbor Kolbe sa svetog Duha u Zagrebu koji su nam izveli mjuzikl Život za život u našem varaždinskom HNK. Uslijedio je, zatim, prigodni film i kateheza, a ove godine po prvi put, smo imali i javnu kampanju u Varaždinu pod geslom „Za svaku dobru riječ“, a protiv psovke za koju je osmišljen i promo materijal s logom „Ne psu/j – čovjeku/j!“ Sve je to bio uvod u duhovsko bdijenje 14. svibnja u našoj Koprivnici koja je sjedinila nas različite s različitim jezicima/sposobnostima u jednu molitvu. Da ne bi bilo zaboravljeno, ne smijem ne spomenuti i četiri nogometna turnira (KMNT-VB) s kraja prošle i početkom nove godine, ujedinjene jednom naslovom „Igrajmo (se) do kraja“. Svi ti događaji i susreti, duhovni, glazbeni i sportsko-rekreativni bili su prilika za duhovni rast te smo, u tom smislu, ovu akademsku i školsku godinu zaokružili zajedničkom svetom misom Te Deum u katedrali s našim biskupom, mons. Josipom Mrzljakom, u kojoj nas je na koncu slavlja pozvao na molitvu za domovinu. 

Svima osobno, kako pojedincima i skupinama na području naše varaždinske biskupije, počevši od mojih najbližih suradnika, izražavam veliko HVALA, želeći vas ohrabriti, ne ja nego snaga Božja koja djeluje u svima nama, da ne sustajete u Božjem djelu te se, zajedno, ne bojimo biti Kristovi. Ne budimo, dakle, „suzdržani“ kada to prigoda od nas traži, javno reći što mislimo i pokazati da smo kršćani – sa stavom. Uz obilje Božjeg blagoslova koje vam želim, još jednom vas podsjećam na „ljetne mogućnosti“ u pastoralu, ponajprije, sudjelovanja u kampu za mlade u Ferdinandovcu od 7.-10. srpnja, hodočasnički dan mladih u Ludbregu 27. kolovoza i sve ostale mogućnosti za koje se možete informirati na stranicama našeg Ureda kao i Ureda za mlade HBK-a.

Srdačan vam pozdrav, Božja mudrost, zagovor njegove i naše nebeske majke Marije i zaštita njegovih anđela!

vlč. Tihomir Kosec, povjerenik